Vandaag mag ik mij gaan voorstellen aan de basisschoolleerlingen in Hoensbroek als de nieuwe Sjtadsprins va Gebrook! Gebrook Bleujt omdat alle Breuker leerlingen op de (basis)scholen genoeg voedingstoffen krijgen om te kunnen groeien en dan kans krijgen om op te bloeien. Eerste stop de Monseigneur Hanssenschool. Hier is de afspraak dat we alleen de zaken die we langsbrengen afgeven en niet de klassen bezoeken. Op alle scholen geven we mijn poster af, een poster voor de kinderzitting, een flyer met het programma voor iedere leerling en natuurlijk voor iedereen een kleurplaat.

Tweede stop De Regenboog. In alle klassen zijn ze ’s morgens begonnen met een carnavalsles. De leerlingen weten dus dat ik langskom en hebben zich al voorbereid met hele leuke en verrassende vragen. Even een greep uit de vragen die ik gehoord heb: “Wat vind je leuk aan carnaval?”, “Waarom ben jij gevraagd als prins?”, Wat vind je leuk aan carnaval?” en natuurlijk ook vragen zoals: “Hoe oud ben je?” en “Heb je huisdieren?”. In groep acht heb ik mijn collega Prins Christijn en Prinses Joly leren kennen waarmee ik de komende weken de nodige polonaises mag gaan lopen. Helaas hadden we vanwege het drukke programma alleen tijd om langs de bovenbouwklassen te gaan. Ik was zelf nog heel graag ook even bij de onderbouw langs geweest. Maar dat gaan we helemaal goed maken met het scholenbezoek en de kingerzitting.

Derde stop De Vlieger. Hier hebben ze een groot gedeelte van de school verzameld in de gymzaal. Nadat ik even kort met een paar kinderen heb zitten kletsen word ik daarna voorgesteld door de juffrouw. Natuurlijk moet ik ook even uitleggen wat ik allemaal aan heb; de steek, de scepter en de ambtsketting en waarvoor ze staan. Hier maak ik ook kennis met Prins Dylano (zoon van Prins Ramon van de Klotsköp) en Prinses June, ook deze twee gaan mij helpen om Gebrook te laten Bleuje!

Vierde stop De Mheister. Met de Neutjes hebben we enkele keren de sjlager va Gebrook gehad en in die jaren de scholen bezocht op de vrijdag voor de carnaval. Ik was echter nog nooit in de nieuwbouw geweest van De Mheister, wat een schitterend gebouw. Wat ik zo kan inschatten een fijne omgeving om in te leren. Hier is men niet helemaal voorbereid op onze komst en daardoor zijn sommige klassen te druk met opdrachten om ons te ontvangen. We bezoeken dan ook met name de bovenbouwgroepen. Ook hier weer veel verrassende vragen. Zeker na de opmerking van een juffrouw dat ze beter veel vragen kunnen stellen, anders moeten ze weer vervelende opdrachten gaan maken. De vraag die er uitsprong was natuurlijk de vraag of ik voor of tegen een meisje/vrouw als prins(es) was. De Mheister wordt dit jaar in ieder geval voor gegaan door Prinses Jill, de dochter van Prins Dave van Blauw-Wit, en Prins Pepijn.

Vijfde stop De Voeëgelsjtang. Hier word ik direct op het schoolplein al begroet door Prinses Larissa. Ons bezoek valt een beetje midden in de pauze. Hier zitten nog een stuk of 80 leerlingen. Naar verwachting is de nieuwbouw in augustus klaar. Dan kan in het nieuwe schooljaar begonnen worden in de nieuwe school samen met de andere locatie van Wonderwijs, die nu in het gebouw van Basisschool Nieuw-Lotbroek zit. Nadat de hogere groepen naar binnen zijn gekomen mag ik, terwijl ze een boterham eten, me ook even aan hun voorstellen. Ook hier uitleg over mijn pak en wederom weer verrassende vragen zoals; “wat is je favoriete game?” en “waarom hangen die handschoenen zo uit je broek”.

Zesde stop Wonderwijs (Nieuw-Lotbroek). Ook hier bezoek ik enkele klassen. Op deze locatie zit ook de Prins van Wonderwijs namelijk Prins Aron. Hier wordt ook duidelijk waarom Daan ineens keer snel weg moest ;-). Een jongen vertelt dat hij vorig jaar naar de optocht stond te kijken en hij een bidon die werd uitgegooid op zijn hoofd kreeg. Daarnaast reageren de kinderen heel erg enthousiast dat de Sjtadsprins bij de school in de straat woont en dat straks het mooie versierde huis voor hun zichtbaar is vanaf het schoolplein.

Zevende en tevens laatste stop De Verrekijker in Amstenrade. Mijn oudste dochter Fleur zit hier op school, bij juffrouw Ingrid in de klas. Vorige week ben ik alvast even bij juffrouw Ingrid naar binnengelopen. Ik heb haar toen verteld dat ik dit weekend zou worden uitgeroepen tot Prins va Gebrook en dat ik vandaag ook graag bij haar klas zou willen langs komen. Natuurlijk was ik van harte welkom. Als we binnenkomen worden direct de andere 1/2-klassen ook opgetrommeld en mag ik me voorstellen.  Ik mag op de stoel van de juf gaan zitten en Fleur komt bij mij op schoot zitten.

Allereerst krijg ik een boekje met heel veel schitterende tekeningen van de kinderen.

Ook hier worden de nodige vragen gesteld en mag ik uitleggen wat ik allemaal voor versierselen bij me heb. Even een hele leuke; Bilal vraagt me hoe je prins wordt. Ik beantwoord zijn vraag en daarop vraag ik aan hem of hij ook prins wil worden later. Hij reageert met: “Nee, brandweerman!”. Goede keuze Bilal en natuurlijk ook echt een cool beroep. Nadat we op verzoek van Fleur polonaise hebben gelopen op de Neuten Sjlager “Zoëë eine höb g’r nog noeëjts gehad!” nemen we afscheid van de kinderen. Dit was voor mij natuurlijk wel een heel bijzonder moment en ondanks dat Fleur een beetje verlegen is, is ze wel heel erg trots op Papa Prins!

Ik vond het erg leuk om jullie allemaal te leren kennen. Ik hoop dat jullie allemaal naar de Kingerzitting komen op 24 februari in het kasteel va Gebrook. Daarnaast hoop ik jullie te zien tijdens het scholenbezoek op 1 maart en natuurlijk in de kinderoptocht. En mochten jullie iets willen weten van de Sjtadsprins dan kom gewoon naar me toe en vraag het me! Of geef me gewoon een hand of een high-five!